Áfonyás-sajtkrémes szelet recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Az áfonya, és a sajtkrémes sütemények is nagy kedvencnek számítanak nálunk, a kettő együtt pedig nagyon, de nagyon finom.
- Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj (v. zsír)
- 5 dkg porcukor
- 1 db tojás (kicsi)
- 1 teáskanál sütőpor
Töltelék hozzávalói:
- 40 dkg mascarpone (v. túró, ricotta)
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő (púpozott)
- 3 db tojás (közepes)
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- 30 dkg áfonya
- 5 dkg darált dió
Elkészítés
A lisztet keverjük össze a sóval, és a sütőporral, majd adjuk hozzá a hideg vajat (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (én házi sertés zsírral készítettem, mert attól sokkal omlósabb lesz a tészta)
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük, és tenyérrel kissé lapogassuk bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd egy gyors mozdulattal, a papírral együtt átemelem a tepsibe)
Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy a tészta kellően lehűljön, és közben készítsük el a tölteléket.
Egy keverőtálba tegyünk bele 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, és robotgéppel keverjük jó habosra.
Ezután adjuk hozzá a mascarponét, (v. túrót, ricottát) a citrom levét és reszelt héját, és a kukoricakeményítőt, majd keverjük simára.
A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá a maradék 5 dkg porcukorral, majd egy keverőkanállal, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés keverékhez.
Az áfonyát alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le hogy ne maradjon rajta nedvesség.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd szórjuk meg a darált dióval, és az áfonyával. Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a tölteléket.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt aranybarnára. Sütés közben lehet a tészta itt-ott kissé megemelkedik, de mire teljesen kihűl, szép egyenletes lesz a teteje. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a forró sütemény tetejét szórjuk meg vaníliás cukorral összekevert porcukorral, majd a tepsiben hagyjuk éppen csak langyosra hűlni. Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és szépen feltudjuk majd szeletelni.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
A tésztája nagyon finom omlós, a sajtkrémes töltelék pedig habkönnyű, melyhez nagyon jól illik a darált dió, és az áfonya.