Banántorta recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Csábító látvány, csábító íz
A recept hozzávalói ( személyre)
10 szelethez:
- 10 dkg cukor + a tetejére
- 2 evőkaná liszt
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 0.25 kiskanál só
- 7.5 dl tej
- 4 db tojássárgája
- 1 rúd vanília
- 5.5 dkg rama
- 1 evőkanál barna rum
- olaj a formába
- 7 db banán
- tejszínhab és csokiforgács a díszítéshez
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 6 dkg apróra tört étcsokoládé
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál cukor
- 0.25 kiskanál sütőpor
- 0.25 kiskanál só
- 11.5 dkg rama
- 2 evőkanál narancslé
- 0.5 kiskanál vaníliakivonat
Elkészítés
A cukrot, a lisztet, a kukoricakeményítőt és a sót összevegyítjük, majd összekeverjük a tejjel és a tojássárgájával. Hozzáadjuk a kipergetett vaníliát és a vaníliarudat, és közepes lángon 7-8 perc alatt besűrítjük.
A tűzről levéve hozzáadjuk a Ramát és a rumot, és simára keverjük. Eltávolítjuk belőle a vaníliarudat, majd műanyag fóliával letakarva legalább 4 órán át hűlni hagyjuk.
A tésztához az első 7 hozzávalót keverőgéppel összedolgozzuk, majd egy nagyobb edénybe helyezzük. A narancslét elkeverjük 1 evőkanál jeges vízzel és a vaníliakivonattal, majd a masszához adjuk, és tésztává gyúrjuk. (Ha túl száraz, adhatunk még hozzá jeges vizet.)
A tésztából labdát formázunk, majd koronggá lapítjuk, és műanyag fóliába csomagolva legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk, majd az alsó papír segítségével egy vékonyan kiolajozott quiche-formába borítjuk. A formába nyomkodjuk, a kilógó részeket levágjuk, majd néhány helyen villával megszurkáljuk, és 10 percre a hűtőbe tesszük.
A tészta tetejére sütőpapírt fektetünk, nehezéknek babot szórunk rá, és 20 percig sütjük. A nehezéket eltávolítva további 10 percig sütjük, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Ekkor rákanalazzuk a töltelék felét, majd koncentrikus körökben elrendezzük rajta a karikára vágott banán felét. Beborítjuk a töltelék másik felével, majd a maradék banánnal, és 1 órára betesszük a hűtőbe.
A tortát tálalás előtt megszórjuk cukorral és brülé fáklyával karamellizáljuk, vagy tejszínhabot kanalazunk rá és megszórjuk csokoládéforgáccsal.