Birsalmás szelet recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
Ezt a birsalmás szeletet bátran ajánlom mindenkinek, aki a birsalmát szereti. Nagyon finom sütemény!
A recept hozzávalói ( személyre)
A töltelékhez
- 1 kg birsalma (kb.)
- 100 ml víz
- 100 g barnacukor
- 1 db lime citrom héja és leve
- 1 tasak Dr. Oetker bourbon vaníliás cukor
- 1 rúd fahéj vagy szegfűszeg
A gyúrt tésztához
- 400 g búzaliszt
- 2 csapott teáskanál Dr. Oetker sütőpor
- 60 g porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker bourbon vaníliás cukor
- 2 db tojás (közepes méretű)
- 1 db tojásfehérje (közepes méretű)
- 150 g Rama
Hozzávalók
- 1 darab tojássárgája (közepes méretű)
- 1 evőkanál tej vagy tejszín
- 100 g mandulaforgács
Elkészítés
A töltelék elkészítése: a birsalmát egy konyhai törlőkendővel áttöröljük. Az almát megmossuk, négy részre vágjuk, meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk és ferdén felszeleteljük. Az almaszeleteket vízzel, cukorral, vanillincukorral, citromhéjjal, a levével és fahéjjal összekeverjük, majd egy főzőedényben felfőzzük. A masszát időnkét megkavarjuk, közepes hőmérsékleten addig pároljuk, míg be nem sűrűsödik. A fahéjrudat eltávolítjuk.
A 35 x 25 cm-es tepsit sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Az alsó és felső sütés: kb. 185 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 165 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 35 perc
A gyúrt tészta elkészítése: a lisztet és a sütőport elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony, majd a legmagasabb fokozaton összegyúrjuk és hengerré formázzuk. Kb. a tészta felét enyhén lisztezett munkafelületen egy 35 x 25 cm-es lappá nyújtjuk, majd a sütőtepsibe helyezzük. A tölteléket egyenletesen elsimítjuk, majd a maradék tésztát a sütőtepsi méretéhez igazítva elnyújtjuk, és a töltelékre helyezzük.
A tojássárgáját a tejjel vagy a tejszínnel felverjük és a tészta felületét megkenjük. Mandulaforgáccsal hintjük.
A tepsit a sütő alsó részébe toljuk és a süteményt megsütjük.