Bostoni barna kenyér recept

Bostoni barna kenyér

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1840

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ennek az inkább gőzölt, mint sütött sokmagvas kenyérnek puha a héja, és tömött a tésztája. Meleg barna színét a melasztól kapja. Az észak-amerikai telepesek készítettek ilyet, amikor a legtöbb házban még nem volt kemence.

1 személyre

  • 4 evőkanál félzsíros tej
  • 20 dkg mazsola
  • 2 kiskanál só
  • 22.5 dkg rozsliszt
  • 1.5 dl melasz
  • 2 kiskanál szódabikarbóna
  • 6 dl író vagy joghurt
  • 22.5 dkg sütőporos teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 22.5 dkg kukoricaliszt vagy polenta

Elkészítés

A kenyér elkészítéséhez szükség van egy magas, henger alakú fémdobozra, amelynek erős az alja, vagy egy tiszta, üres, legalább 18 cm magas és kb. 15 cm átmérőjű fém konzervdobozra. Az űrtartalma legkevesebb 2,2 liter legyen. Amennyiben konzervdobozt használunk, az éles peremet védőszalaggal leragasztjuk. Az így kapott sütőformát vékonyan beolajozzuk, az alját pedig sütőpapírral kibéleljük.

A háromféle lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a mazsolát egy nagy tálba öntjük. Alaposan összekeverjük, majd a közepén mélyedést alakítunk ki.

A melaszt, az írót meg a tejet egy lábasba tesszük, majd állandóan keverve kissé felmelegítjük. A folyadékot a lisztkeverék mélyedésébe öntjük, aztán az egészet gyorsan összekeverjük, és a masszát az előkészített formába töltjük. A forma tetejét letakarjuk több réteg beolajozott zsírpapírral és alufóliával, végül zsineggel szorosan lekötjük.

A fémdobozt egy nagy fazékba állított fém edényalátétre tesszük, majd annyi forrásban lévő vizet töltünk az edénybe, hogy a doboz magasságának háromnegyedéig érjen. Szorosan illeszkedő fedőt teszünk a fazékra (ha nincs elég mély edényünk ahhoz, hogy lefedhessük, alufóliából kupolát készítünk a fazék fölé). 2 óra 15 percig gőzöljük, miközben a víz folyamatosan gyöngyözve, csende- sen forr. Időnként ellenőrizzük, és ha szükséges, még adunk hozzá forrásban lévő vizet.

Kivesszük a fémdobozt a vízből, majd kb. 10 percig hűlni hagyjuk benne a kenyeret. Azután kiszedjük a dobozból.

Amikor felszeleteljük, a szeleteket tetszés szerint félbe- vagy négyfelé vágjuk. A kenyér zsírpapírba és alufóliába csomagolva hideg helyen 4 napig frissen tartható.

Tipp:

• A pumpernickel néven ismert fekete kenyér német eredetű, de ma már sok más országban is kedvelt. Sütéséhez két tiszta 4 dl-es konzervdobozra van szükség. A fémdobozokat olajjal kikenjük, az aljukat kibéleljük sütőpapírral. 6 dkg sima lisztet összekeverünk 6 dkg rozsliszttel, 6 dkg búzadarával, fkiskanál sütőporral, dkiskanál sóval és dkiskanál süteményfűszerrel. 4 evőkanál fekete melaszt 2,4 dl íróval vagy joghurttal óvatosan felmelegítünk. Amikor felolvadt, a száraz hozzávalókhoz adjuk, és az egészet alaposan összekeverjük. A keveréket ezután a konzervdobozokba öntjük, majd lefedve 2 óra hosszat gőzöljük.

Miért egészséges?

• Valamennyi melaszféleség közül a fekete melaszban van a legtöbb tápanyag. A cukorfinomításnak ez a mellékterméke vasat, kalciumot, rezet, foszfort, káliumot, magnéziumot és cinket tartalmaz. A rozs több európai országban, így Oroszországban, Németországban, valamint a skandináv államokban is fontos gabonaféleség, és alapvető kenyérgabonának számít. A tápanyagokban gazdag rozs B- és E-vitamint, ezenkívül vasat, rezet, cinket, valamint élelmi rostot tartalmaz.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 szelet), energia 290 kcal (1209 kJ), fehérje 8 g, zsír 2 g (ebből telített 0,3 g), szénhidrát 63 g, (ebből cukor 22 g), rost 4,5 g, B6-vitamin, B1-, B2-vitamin, niacin, réz, vas, kálium, szelén, cink


Bostoni barna kenyér

Bostoni barna kenyér

Ennek az inkább gőzölt, mint sütött sokmagvas kenyérnek puha a héja, és tömött a tésztája. Meleg barna színét a melasztól kapja. Az észak-amerikai telepesek készítettek ilyet, amikor a legtöbb házban még nem volt kemence.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés