Chili con carne kukoricás kenyérrel recept

Chili con carne kukoricás kenyérrel

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
1396

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Jólesik a hideg téli napokon a csilivel és köménymaggal fűszerezett, sűrű paradicsomszószban főtt marhahús és bab keveréke, amely mellé egész kukoricaszemeket és zöld csilipaprika-darabokat tartalmazó friss, meleg kukoricás kenyeret kínálunk. Ropogós salátával tálalva kiadós, gazdag és tápláló fogás.

6 személyre

  • só és fekete bors
  • 1 nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 80 dkg konzerv vörös vesebab lecsepegtetve és leöblítve
  • 35 dkg sovány pörköltnek való marhahús, a zsíros részek levagdosva, kis kockákra vágva
  • 1 kiskanál szárított tört csilipaprika
  • 3 dl marhahúsalaplé
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 0.5 kiskanál köménymag
  • 40 dkg darabolt konzerv paradicsom

A kukoricás kenyérhez

  • 2.3 dl félzsíros tej
  • 1 nagy tojás
  • 1 kis csilipaprika nem túl csípős, zöld húsú, kicsumázva és apróra vágva
  • 12 dkg sima liszt
  • 0.5 kiskanál só
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 15 dkg frissen morzsolt kukorica vagy mélyhűtött csemegekukorica

Elkészítés

Egy lábasban felhevítjük az olajat, beletesszük a marhahúst, és időnként megkavarva 3-4 perc alatt barnára pirítjuk. Szűrőkanállal kiszedjük a húst.

A hőfokot alacsonyra állítjuk, beledobjuk az edénybe a vöröshagymát, és 10 perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a köménymagot és a csilipaprikát, állandóan kevergetve 1 percig pirítjuk, majd visszatesszük a húst a lábasba. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paradicsomot a levével, a babot és az alaplevet. Jól összekeverjük és felforraljuk. Mérsékeljük a hőfokot, és fedő alatt 1-1,5 óra hosszat főzzük, amíg a hús megpuhul. Időnként megkavarjuk.

Elkészítjük a kukoricás kenyeret. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). Egy 20 ×20 cm-es lapos tepsit kikenünk egy kevés olvasztott vajjal. A kétféle lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban. A tojást elkeverjük a tejjel, a lisztes keverékhez adjuk, és nagyjából összedolgozzuk. (Ne keverjük túl soká, nehogy kemény legyen.) Beleszórjuk a kukoricaszemeket és a csilipaprikát. Beleöntjük a tepsibe, és 20-25 percig sütjük. Akkor jó, ha az ujjunkkal keménynek érezzük.

Kiborítjuk a kenyeret a sütőformából, és négyszögletes darabokra vágjuk. A húsos babot tányérokba szedjük, és a meleg kukoricás kenyérrel kínáljuk.

Tipp:

• A marhahúst sovány bárányhússal (comb vagy lapocka) is helyettesíthetjük. Ilyenkor tört csilipaprika helyett 1 kimagozott és apróra vágott, közepesen csípős, friss, zöld húsú csilipaprikát, fél kiskanál őrölt koriandert és 1 fahéjrudat teszünk bele. A vörös vesebab helyett lecsepegtetett és leöblített konzerv csicseriborsót használunk, amit előzőleg 15 percig főztünk. Hozzáadunk még 2 darab, 1 cm-es kockákra vágott padlizsánt, időnként megkavarjuk, és ha túl sűrűnek találjuk, öntünk hozzá még alaplevet. A főzés végén belekeverünk 3 evőkanálnyi apróra vágott, friss korianderzöldet. • Ahelyett, hogy kenyérrel tálalnánk, 15 dkg frissen lereszelt zsemlemorzsát összekeverünk 1 kimagozott és finomra aprított, nem túl csípős zöld húsú csilipaprikával, és a keveréket az étel tetejére szórjuk. 15 percig sütjük a 220 °C-os sütőben (gázsütőnél 7-es fokozat), hogy a teteje ropogósra piruljon.

Miért egészséges?

• A vörös vesebabnak alacsony a zsír-, és magas a szénhidráttartalma. Megfelelő mennyiségű B1-, B6-vitamint és niacint, továbbá hasznos mennyiségű vasat tartalmaz. Megfelelő mennyiségű oldható rost is van benne, amely segít csökkenteni a magas koleszterinszintet. • A morzsolt kukorica és a kukoricaliszt kellő mennyiségben tartalmaz összetett szénhidrátokat.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 408 kcal (1701 kJ), fehérje 28 g, zsír 8 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 59 g, (ebből cukor 10 g), rost 8 g, B1-, B6-, B12-, E-vitamin, niacin, cink, B2-, C-vit., folsav, kalcium, vas, szelén, A-vitamin


Chili con carne kukoricás kenyérrel

Chili con carne kukoricás kenyérrel

Jólesik a hideg téli napokon a csilivel és köménymaggal fűszerezett, sűrű paradicsomszószban főtt marhahús és bab keveréke, amely mellé egész kukoricaszemeket és zöld csilipaprika-darabokat tartalmazó friss, meleg kukoricás kenyeret kínálunk.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés