Cseresznyés-epres gombóc recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 20 perc
Megnézték: |
Apró kis gyümölcsös gombóckák, amelyek a napunkat is vidámmá teszik.
- 50 dkg főtt áttört sárga burgonya
- 2 evőkanál vaj
- 1 db tojássárgája
- só ízlés szerint
- 6 evőkanál finomliszt
- kimagozott cseresznye
- zsemlemorzsa
- vaj
- eper (12 darab ha epres gombócot készítünk)
Az öntethez:
- 30 dkg cseresznye
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 dl fehérbor
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- vaníliás porcukor a szóráshoz
Elkészítés
Az áttört burgonyához lisztet, sót, tojássárgáját, és puha vajat adok és sima tésztát gyúrok belőle. Előkészítek sós vizet forralni fazékban, egy serpenyőben szárazon pirítok meg 8 ek zsemlemorzsát.
A cseresznyét kimagozom, az epret megmosom lecsumázom. A vajat serpenyőben felolvasztom kb. 2 evőkanállal. Félreteszem. A tésztát ketté osztom, majd kinyújtom fél cm vastagra, és négyzetekbe vágom. A cseresznyéből teszek a közepébe, és fahéjas barnacukorral ízesítem. Helyes kis gombócokat formázok belőle, és forrásban lévő sós vízbe kifőzöm őket, szám szerint egyszerre 6 darabot.
Ha feljönnek a víz felszínére 1-2 perc után szürőkanállal kiszedem, és az olvasztott vajba forgatom, majd a száraz pirított morzsába hempergetem. Tálra szedem őket tálalásig. Ugyanígy járok el az epressel is, csak nagyobbacska gombócokat készítek, és nincs benne ízesítés, csak a gyümölcs aromája. Öntetet kínálok mellé, és megszórom vaníliás porcukorral.
Az öntethez a gyümölcsöt kimagozom, és a cukorral , fűszerrel, borral felfőzöm sűrűre, majd a levét átszűröm, és ezzel öntöm le a gombócokat. Lehet más gyümölcsöt is használni, akár fagyasztottból is, amit már a hűtőbe tartogattunk jó ideje, és felhasználhatjuk erre. Például szilvát, epret, ribizlit, meggyet, stb.. Sűríthetjük étkezési keményítővel, amit 1 evőkanál vízzel elkeverünk, és a sziruphoz adunk. Pár percig főzzük, hogy elérjük a kellő sűrű öntetnek való állagot.