Csirkemell gombás mártásban recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
A vajban és olívaolajban sült zsenge csirkemell ízletes és laktató fogás. Gombából és újhagymából készült tejszínes mártással tálalhatjuk.
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 4 db csirkemellfilé (egyenként kb. 18 dkg)
- só és fekete bors
- 4 szál újhagyma
- 35 dkg sampinyongomba
- 1 evőkanál liszt
- 1.5 dl tyúkhúsalaplé
- 1.5 dl habtejszín
Elkészítés
A sütőt kissé előmelegítjük, négy tányért felmelegítünk benne. Serpenyőben erősen felforrósítjuk a vajat. Közben a csirkemelleket mindkét oldalukon sóval és borssal bedörzsöljük.
A csirkemelleket a serpenyőbe tesszük és mindkét oldalukon 2–3 percig sütjük, míg megpirulnak. Ezután a húst alacsony hőfokon további 8–10 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk.
Ezalatt megtisztítjuk és megmossuk az újhagymát és a gombát. Mindkettőt vékonyan felszeleteljük.
Megvizsgáljuk, hogy átsült-e a hús. Ehhez egy spékelőtűt beleszúrunk a húsba: ha a húsból áttetsző szaft szivárog, kivesszük a serpenyőből, és a sütőbe tesszük melegre.
Az újhagymát és a gombát a serpenyőbe tesszük, és mérsékelt hőfokon 3–4 perc alatt puhára pároljuk.
Megszórjuk liszttel és egy percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével és állandó keverés közben felforraljuk, majd 2–3 percig főzzük. Alacsonyabbra állítjuk a hőfokot, és belekeverjük a tejszínt. A húst visszatesszük a serpenyőbe, és a mártásban még 2–3 percig melegítjük.
A csirkeszeleteket az előmelegített tányérokra helyezzük, ráöntjük a mártást, és azonnal tálaljuk.
Tipp:
A csirkehúst jól kiegészíti az újkrumpli és a zöldbab vagy egy könnyű saláta, pl. a dinnyés nyári saláta.
A recept tápértéke:
TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN: 371 kcal/1558 kJ energia, 4 g szénhidrát, 41 g fehérje, 21 g zsír (ebből 10 g telített zsírsav), vitaminok: A-vitamin, B-vitaminok és E-vitamin.