Erdei gomba fekete áfonyával, tésztaágyon

Erdei gomba fekete áfonyával, tésztaágyon

A fűszeres gombához adott fanyar, lédús gyümölcs különösen gazdag, pikáns ízt kölcsönöz ennek a látványos fogásnak.

6 személyre

  • 10 g szárított porcini gomba
  • 150 g bébi-gesztenyegomba
  • 150 g osztrigagomba
  • 150 g shiitake gomba
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál vékonyan szeletelt gyömbér
  • 6 db újhagyma ferdén szeletelve
  • 350 ml csirke- vagy zöldségalaplé
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 200 g rizslisztből készült kínai vékonymetélt
  • 100 g fekete áfonya ha mélyhűtött, kiolvasztva
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Mossuk le az esetleges szennyeződést a porcini gombáról, majd áztassuk forró vízben 20 percig. Csöpögtessük le, az áztatófolyadékot őrizzük meg. Öblítsük le, majd szárítsuk meg háztartási papírtörlőn, és vékonyan szeleteljük fel.

Közben vagdaljuk fel a bébi-gesztenyegombát és az osztrigagombát, szedjük le és dobjuk ki a shiitake gomba szárát, majd vágjuk szeletekre. Tegyük mind félre.

Wokban vagy egy vastag falú serpenyőben hevítsük fel az olajat. Tegyük bele a fokhagymát, a gyömbért, az újhagymát, és gyorsan keverve süssük 4-5 percig, amíg a fokhagyma szépen megbarnul. Adjuk hozzá az összes gombát, és süssük kevergetve még 2-3 percig.

A félretett gombás folyadékot egészítsük ki az alaplével 400 ml-re, és a szójaszósszal együtt adjuk a gombához. Forraljuk fel, majd mérsékelt lángon, fedő nélkül, csendesen főzzük 20 percig, időnként keverjük meg.

Közben egy kannában forraljunk vizet. Tegyük a metéltet egy nagy tűzálló tálba, öntsük rá a forrásban lévő vizet, és hagyjuk ázni a csomagoláson feltüntetett időtartamig.

Adjuk az áfonyát a gombához, állítsuk a lángot nagyobbra, és forraljuk 2-3 percig, amíg a folyadék enyhén besűrűsödik, és az áfonya átmelegszik.

Szűrjük le a vékonymetéltet, tegyük a wokba vagy a serpenyőbe a gombakeverékhez, és keverjük össze. Merjük hat tálalótálkába, és kínáljuk melegen.

Változat:
Áfonya helyett használhatunk ribiszkét, szedret vagy málnát.