Farsangi finomságok - fánk recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Farsangra ajánlottam volna, de bármikor süthetjük, ha kedvünk van hozzá.
- 50 dkg liszt
- 1 csomag gyorsélesztő
- 5 dkg cukor
- rum
- só
- 2 dl langyos tej
- 2 dl tojássárgája
- 5 dkg olvasztott margarin
- olaj (a sütéshez)
- porcukor (a szóráshoz)
- baracklekvár (ízlés szerint)
Elkészítés
A tészta hozzávalóit robotgép dagasztójával alaposan kidolgozom, amíg szépen összeáll a tészta. Ne legyen lágy, inkább egy kicsit keményebb állagú. Meleg helyen kelesztjük. Lisztezett deszkán 5-6 dkg-os darabokat vágunk, és 20 cm-es rudakat sodrunk belőle, amennyit a feléből szánunk. A másik tészta felét nyújtjuk 1 és fél cm vastagra, és szintén 20 cm -es rudakat vágunk éles késsel. Az előző sodort rudakból fonatos fánkokat készítünk, és mind a kétféle tésztát 1 órán át hagyjuk kelni.
Forrósítunk bő olajat, és a megkelt tésztacsíkokat, és fonatokat szép pirosra sütjük ki, de először ne legyen túl forró az olaj, és az első oldalát fedő alatt süssük ki. Még melegen szórjuk meg bőven porcukorral kevert vaníliás cukorral, és tálaljuk.
Tálalás: Nagyon kiadós, és sok van belőle.