Fűszeres almás-körtés tejberizs

Fűszeres almás-körtés tejberizs

Könnyed, mégis a jól ismert karácsonyi ízvilágot képviselő desszert ez a fűszeres ízvilágú, almás-körtés tejberizs.

4 személyre

  • 3 bögre tej
  • 1 bögre rizottó rizs
  • 8 dkg kristálycukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 0.5 db narancs reszelt héja
  • vaníliaaroma
  • 3 db körte
  • 2 db savanykás alma
  • 3 ek méz
  • őrölt fahéj
  • őrölt gyömbér
  • 0 csipet só
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tejbe beleteszünk 4 dkg cukrot, egy kis csipet sót és a rizottó rizst, majd puhára főzzük. Ha nem elég lágy, tegyünk hozzá még tejet. A tojássárgákat keverjük habosra a maradék 4 dkg cukorral, a citrom- és narancshéjjal, adjuk hozzá a vanília aromát is. Ezt óvatosan, kanalanként keverjük a rizshez, forraljuk össze, majd hagyjuk kihűlni.

A körtéket és almákat felkockázzuk (én nem szoktam meghámozni, mert a párolásnál kellemesen megpuhul a héjuk, így nem esnek szét a kockák). A mézet felforrósítjuk és megpároljuk benne a gyümölcsöket. A narancs másik felének a héjával, őrölt fahéjjal és kevés gyömbérrel ízesítjük.

Tálalásnál a langyos gyümölcsszószt a hideg rizsre szedjük és úgy tálaljuk.