Gombás-zöldfűszeres omlett recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 15 perc
Megnézték: |
Az omlett az egyik legnagyszerűbb gyorsétel; néhány egyszerű hozzávalóból rövid idő alatt könnyen összeüthetjük. Ezt az ízletes változatot fokhagymás gombával töltjük meg. Tálalhatjuk ebédre vagy vacsorára, zöldsalátával és ropogós, meleg kenyérrel.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 2 db nagy tojás
- 1 kiskanál finomra vágott friss illatos turbolya
- 1 kiskanál finomra vágott friss tárkony
- 1 kiskanál finomra vágott friss metélőhagyma
- 1 evőkanál víz
- 5.5 dkg felszeletelt gomba
- 1 gerezd összezúzott fokhagyma
- 1.5 dkg vaj
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a turbolyát, a tárkonyt, a metélőhagymát és a vizet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tojásokat felverjük, de éppen csak annyira, hogy összefolyjanak (ha túlságosan felverjük, az omlett állaga megváltozik). Félretesszük, amíg elkészítjük a gombát.
Egy teflonserpenyőt felforrósítunk. Beletesszük a felszeletelt gombát majd a fokhagymát, és takaréklángon fonnyasztjuk, amíg a gomba megpuhul és levet ereszt. Nagyobbra állítjuk a lángot, és az ételt addig pirítjuk, amíg a gomba leve elpárolog. Egy kis tálba borítjuk, és félretesszük. A serpenyőt háztartási törlőpapírral tisztára töröljük.
A serpenyőt nagy lángra tesszük, és néhány másodperc alatt felhevítjük. Beledobjuk a vajat, megolvasztjuk, majd az edényt kissé megbillentve mindenhol egyenletesen eloszlatjuk benne a zsiradékot. Beleöntjük a zöldfűszeres tojáskeveréket. 1 percig sütjük, közben faspatulával a megsült részeket a serpenyő széléről a közepére toljuk, hogy a nyers massza a helyükre folyjon.
Az omlettet addig sütjük, amíg az alja aranybarna lesz, a teteje pedig éppen csak kezd megkeményedni.
Az elkészült gombát az omlett középére halmozzuk. A spatulával először az omlett egyik, majd a szemközti oldalát is óvatosan a töltelékre hajtjuk. Gyorsan az előmelegített tányérra csúsztatjuk, és azonnal tálaljuk.
Tipp:
Paradicsomos-bazsalikomos omlettfelfújt: A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. Ezután a sárgáját 1 evőkanálnyi vízzel, 2 kanál friss, darabokra tépett bazsalikomlevéllel, 4, kockára vágott paradicsommal, illetve ízlés szerint hozzáadott borssal elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgájához 1 kanálnyi tojáshabot keverünk, majd óvatosan az egészet beleforgatjuk. A grillsütőt (nem túl forróra) előmelegítjük. Egy serpenyőben felolvasztunk 2 kiskanálnyi vajat, és beleöntjük a tojáskeveréket. Takaréklángon addig sütjük, amíg az omlett alja világosbarnára pirul. A serpenyőt a grillsütőbe tesszük, és az omlettet 2-3 percig sütjük, amíg megduzzad, és a teteje is aranybarnára pirul. Félbehajtjuk az omlettet, és azonnal tálaljuk.
Miért egészséges?
A metélőhagyma az emésztést serkentő hatásáról ismert, de jó kálium-, kalcium-, magnézium- és C-vitamin-forrás is.
A recept tápértéke:
Energia 267 kcal, zsír 23 g (ebből telített 9 g), fehérje 17 g, szénhidrát 0,3 g, nátrium 185 mg (só 0,46 g), élelmi rost 0,6 g.