Hajdinakása vöröshagymával és gombával recept

Hajdinakása vöröshagymával és gombával
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
5950

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A hajdina őrleményéből a leggyakrabban kását főznek, amely igen tápláló és laktató étel. Sokféleképpen ízesíthető: léteznek sós és édes változatok is. Az alábbi receptben vöröshagymát, gombát és zsályát adunk hozzá.

4 személyre

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagy félbe vágott és vékonyra felszelt vöröshagyma
  • 2 kiskanál porcukor
  • 35 dkg shiitake gomba a tönkje nélkül, vastagon felszeletelve
  • 0.5 kiskanál szárított zsálya
  • 17.5 dkg hajdina
  • 2.25 dl víz
  • 1.75 dl sárgarépalé
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

Egy nagy serpenyőben, közepes lángon felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a hagymát, meghintjük a porcukorral, és gyakori kevergetés mellett megpirítjuk.

Hozzáadjuk a gombát és a zsályát, megborsozzuk, majd puhára pároljuk a gombát.

Közben a hajdinát egy közepes méretű serpenyőbe tesszük, és mérsékelt lángon, gyakori kevergetés mellett enyhén megpirítjuk.

Ezután a vizet és a répalét egy közepes méretű lábasban, mérsékelt lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a hajdinát, lefedjük, és körülbelül 10 percig főzzük, amíg megpuhul. Villával fellazítjuk a hajdinaszemeket, majd áttesszük a serpenyőbe, és jól összeforgatjuk a gombával.

Tipp:

• Ezt a receptet gabonafélékből is elkészíthetjük. Használhatunk például 18,5 dkg kuszkuszt vagy hosszú szemű barna rizst. Ekkor a 3. lépést kihagyjuk, és a 4. lépésben a kuszkuszt 5, a barna rizst 40 percig főzzük. A shiitake gomba helyett csiperkét is használhatunk.

Miért egészséges?

• A hajdina nem tartozik a gabonafélék közé, hanem egy, a rebarbarával rokon növény termése. Mégis a gabonák közé szokták sorolni, feltehetően azért, mert a búzához hasonló módon elkészítve fogyasztják. Bőséges mennyiségű oldható rostot tartalmaz, amely csökkenti a koleszterinszintet, továbbá fehérje, magnézium és B-vitamin is található benne. A sárgarépalé és a shiitake gomba antioxidánsokkal és hasznos ásványi anyagokkal gazdagítja az ételt.

A recept tápértéke:

Energia 232 kcal, zsír 4 g (ebből telített 0,5 g), fehérje 7 g, szénhidrát 46 g, nátrium 30 mg (só 0,07 g), élelmi rost 3 g., Hasznos káliumforrás (561 mg)


Hajdinakása vöröshagymával és gombával

Hajdinakása vöröshagymával és gombával

A hajdina őrleményéből a leggyakrabban kását főznek, amely igen tápláló és laktató étel. Sokféleképpen ízesíthető: léteznek sós és édes…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés