Karácsonyi gyümölcskenyér

Karácsonyi gyümölcskenyér

Az interneten találtam ezt a receptet, gondoltam kipróbálom. Annyira kellemes ízhatása van, így határoztam el, hogy az oldalon is közzé teszem.

12 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 35 dkg aszalt szilva (feldarabolva)
  • 15 dkg aszalt sárgabarack (feldarabolva)
  • 25 dkg mazsola
  • 20 dkg aszalt vörös áfonya
  • 17.5 dkg vaj vagy margarin
  • 17.5 dkg barna nádcukor
  • 17.5 ml méz
  • 12.5 ml Amarettó likőr
  • 2 db narancs leve, ha bió narancs, akkor a héját is belereszelhetjük
  • 1 teáskanál őrölt fahéj, de használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is
  • 2 evőkanál holland kakaó
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 3 db egész tojás (kissé felverve)
  • 15 dkg liszt
  • 7.5 dkg darált mandula
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A gyümölcsöket, a vajat, a cukrot, a mézet, a likőrt, a narancslevét, és esetleg a héját, a csokit, a kakaót, egy nagyobb edénybe (nagyobb legyen, mint 2 liter), tesszük, és megolvasztjuk. Amikor homogénné válik, levesszük a tűzről, kevergetve kissé lehűtjük, majd hozzákeverjük az enyhén felvert tojásokat, összedolgozzuk.

A száraz összetevőket (liszt, fűszerkeverék, sütőpor, szódabikarbóna) összekeverve, a folyékony masszához adjuk, és jól kikeverjük. Két közepes nagyságú sütőformát (őzgerinc) béleljünk ki sütőpapírral, és osszuk el a masszát kétfelé.

150 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses), egy órát sütjük. Nekem a gázos sütőben több időre volt szükség. A 4,5 fokozaton 1 óra 30 perc. Természetesen sütője válogatja. Tűpróbát kell végezni, Jó étvágyat kívánok hozzá!