Lángos és tojás nélküli fánk azonos tésztából recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Egyszerűsége mellett azért kedveltem meg ezt az olcsó receptet, mert a sülő tészta egyáltalán nem szívta meg magát olajjal, és a letakart maradék fánk másnap reggelre is puha maradt.
A recept hozzávalói ( személyre)
8 db lángoshoz:
- 50 dkg fehér sima v. fehér tönköly liszt
- 3 dl langyos víz
- 11 g szárított élesztő
- 0.5 ek nádcukor v. kr.cukor
- 1 ek só
- 3 ek olíva vagy sima olaj
- bő olaj a sütéshez
15 db fánkhoz:
- 50 dkg fehér sima v. fehér tönköly liszt
- 2 dl langyos víz
- 1 dl tej
- 11 g szárított élesztő
- 2 ek nádcukor v. kr.cukor
- 1 cs vanillincukor
- 1 tk só
- 3 ek olíva vagy sima olaj
Sütéshez:
- bő olaj
Tetejére:
- fokhagymás-sós tejföl
- reszelt sajt
- dzsem
- vaníliás porcukor
Elkészítés
Kenyérsütő gép híján a szokásos módon összeállítjuk és megkelesztjük a tésztát. Amennyiben van kenyérsütőnk, az üstjébe bekészítjük a megfelelő hozzávalókat. A 2. kelesztés után kikapcsoljuk a gépet, beállítjuk a mobilunkat 30 perces ébresztőre, majd jelzéskor lisztes felületre borítjuk a megkelt tésztát.
A lángosnál a megkelt tésztát 8 cipóra osztjuk, gömbölyítjük, 15 percig pihentetjük. A kellően forró olajba helyezéskor középről induló mozdulatokkal a tészta vastag karimáját kicsit széthúzogatjuk. Sütéskor a lángost ne fedjük le. Nagyon forró olaj nem jó, mert rögtön megég a tészta, a kevésbé forróban lassan sül meg és akkor tényleg beszívja az olajat. Ki kell tapasztalni egy csipet nyers tésztával az olaj kellő hőmérsékletét.
A fánknál akkorára nyújtjuk a megkelt tésztát, hogy a közepes kiszúróval kb. 16 db fánk jöjjön ki belőle. Megformázzuk, majd 15 percig pihentetjük. Első oldalát fedő alatt 1 percig sütjük, megfordítjuk, fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük. Hamar pirosasra sül, ne égessük el! Ha mélyített közepűt szeretnénk a töltelék miatt, akkor sütés előtt fogjuk a két kezünkbe a kiszaggatott tésztát, és a hüvelykujjainkra szépen ráfordítva bemélyítjük alulról, így tesszük az olajba. Szalagos akkor lesz, ha vastagabbra nyújtjuk a tésztát és 2-3 cm-nél nem mélyebb olajban sütjük. Melegített dzsemmel, porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta