Madártej epervelővel recept

Madártej epervelővel
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1105

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Először próbálkoztam eper ízesítésű madártejjel, és örömmel nyugtáztam, hogy az eper üdén savanykás, karakteres íze nagyon jó párosítás a vaníliás, tejes tojáskrémmel. Fogyasztás előtt alaposan hűtsük le.

4 személyre

  • 1 ek kristálycukor
  • 2 cs vanillincukor
  • 5 db tojás
  • 1 l tej
  • 5 dkg mazsola
  • 40 dkg eper + 4 szép szem
  • 2 ek porcukor
  • 4 db mentabóbita

Elkészítés

A szokásos módon - az eper kivételével - madártej krémet és főzött habot készítünk a hozzávalókból. Vagyis a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, félúton hozzáadunk 1 ek kr.cukrot és 1 cs vanillincukrot, tovább verjük fényesre, keményre. A mazsolát langyos vízben megmossuk. 7 dl tejet felforralunk. Lyukacsos szedőkanállal több részletben nagyobb habgaluskákat teszünk a forró tejbe, mérsékeljük a hőt. Két perc után megfordítjuk, újabb 1 percig főzzük, majd szűrőkanállal tálcára szedjük a habot. 3 galuska elég egyszerre a tejbe, mert főzés közben nagyra nőnek. Közben a sárgájához adjuk a maradék cukrot és a vaníliáscukrot, habosra keverjük. Apránként hozzáöntjük a kimaradt tejet is. Amint kifőtt az összes habgaluska, állandó keverés mellett lassan a forrásban levő tejbe csurgatjuk a tejes-cukros-tojássárgájás elegyet és a kifőtt hab alatt összegyűlt tejet is. Mérsékelt hőn lassan melegítjük, állandóan kevergetjük, a forrásponton rögtön elzárjuk a hőt, nehogy a forralástól kipelyhesedjen a tojássárgája. Ily módon folyósan krémes lesz a madártejünk. Aki sűrűbben szereti, még előtte keverjen 1 kanál lisztet a cukros tojássárgájához. A forró krémbe beleszórjuk a lecsepegtetett mazsolát. Az epervelőt és a porcukrot turmix- vagy smoothiegép kelyhébe tesszük, rövid idő alatt összeturmixoljuk. Hűlni hagyjuk, majd a krémmel és a habgaluskákkal együtt hűtőbe tesszük. Tálalásnál a talpas üvegtálkákat félig megtöltjük a hideg krémmel, rácsorgatunk az epervelőből, márványosan belekeverjük. Tetejére ültetjük a habot, megöntözzük kevés epervelővel, és zöld mentával, eperszemmel díszítjük.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette: Nyersné Vajda Márta


Madártej epervelővel recepthez kapcsolódó receptek

Madártej epervelővel

Madártej epervelővel

Először próbálkoztam eper ízesítésű madártejjel, és örömmel nyugtáztam, hogy az eper üdén savanykás, karakteres íze nagyon jó párosítás a vaníliás, tejes tojáskrémmel. Fogyasztás előtt alaposan hűtsük le.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Madártej epervelővel recepthez

thumb
vajdamarta - 2013. június 26. 12345
Kösz, Zsuzsa! Majd próbáld meg mézédes kajszibarackkal is. Az epernél is finomabb...
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. június 26. 12345
Szia Mártika!Nekem is tetszenek a receptjeid,ez is többek között.Most málnával próbálkozom.Van benne fantázia.