Madártej pisztáciás tojáshabbal recept

Madártej pisztáciás tojáshabbal
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
1235

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A hagyományos madártejnek ebben a változatában a könnyű tojáshabba apróra tört pisztáciát forgatunk, majd megfőzzük. Vaníliás tejsodóval tálaljuk, és rálocsolunk egy kevés áfonyaöntetet.

4 személyre

  • 6 dl félzsíros tej
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 kiskanál kukoricakeményítő
  • 2.5 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 4 nagy tojássárgája

A pisztáciás tojáshabhoz

  • 4.5 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 1.5 dkg porcukor
  • 25 dkg fekete áfonya
  • 1 nagy tojásfehérje
  • 3 dkg sózatlan pisztácia felaprítva

Elkészítés

A tejet egy közepes méretű serpenyőbe öntjük. Éles késsel hosszában felhasítjuk a vaníliarudat, és az apró fekete magokat a tejbe kaparjuk. A vaníliarudat félbevágjuk, majd a cukorral együtt a tejhez adjuk. Óvatosan felforraljuk, és közben időnként megkeverjük.

Ezalatt a tojásfehérjéből lágy habot verünk, fokozatosan beleforgatjuk a cukrot, majd tovább verjük, amíg a hab fényes és kemény lesz. Óvatosan hozzákeverjük a pisztáciát.

Amikor a tej már csendesen forr, négy kupacban rákanalazzuk a tojáshabot. 5 percig forráspont alatti hőmérsékleten főzzük, miközben félidőben óvatosan a másik oldalukra fordítjuk a habgaluskákat. Végül szűrőkanállal kiemeljük őket, és háztartási törlőpapíron félretesszük.

A tejet egy vastag fenekű lábasba szűrjük. A tojássárgáját simára keverjük a kukoricakeményítővel, majd habverővel a tejhez adjuk. Állandó keverés közben 5–7 percig nagyon alacsony hőfokon besűrítjük. Ne engedjük felforrni, mert megcsomósodik. Ha mégis csomósodni kezd, finom lyukú szűrőn azonnal szűrjük át egy tiszta lábasba.

Levesszük a vaníliasodót a tűzhelyről, és egy nagy lapos tálba vagy kis tálkákba kanalazzuk. Lefedjük, és legalább 30 percre, de még jobb, ha 1 órára behűtjük.

Közben elkészítjük az áfonyaöntetet. Az áfonyát a porcukorral és 2 kiskanál vízzel egy kis lábasba tesszük. Alacsony hőfokon felforraljuk, és időnként megkeverve 4-5 percig csendesen főzzük. Szitán áttörjük, majd megvárjuk, amíg kihűl.

A habgaluskákat a tejsodóra tesszük, és rájuk locsolunk egy kevés öntetet. A maradék áfonyaszószt is az asztalra készítjük, és azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Az öntetet mélyhűtött és felengedett áfonyából is elkészíthetjük. • A pisztáciát teljesen elhagyhatjuk, vagy akár felaprított pekándióval is helyettesíthetjük. • Limonellás-passiógyümölcsös madártejhez a tejet vanília helyett 1 limonella reszelt héjával ízesítjük. A tojáshabot az alaprecept szerint elkészítjük, de nem teszünk bele pisztáciát. Az öntetet passiógyümölcsből főzzük: 6 nagy, érett passiógyümölcsöt félbevágunk, és a lágy belső részt egy kis lábasba kanalazzuk. Összekeverjük 1,5 dkg kristálycukorral, és alacsony hőfokon, kevergetve 1-2 percig melegítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hidegen tálaljuk.

Miért egészséges?

• Amennyiben a tojást nem főzzük túl, semmit sem veszít fehérje-, A-, D-vitamin- és niacintartalmából. A B1- és B2-vitamin egy része szintén könnyen elbomlik, ha a tojást túl hosszú ideig főzzük. • A pisztácia megfelelő B1-vitamin-forrás, és kis mennyiségű karotint is tartalmaz. A mogyorófélékhez hasonlóan káliumban gazdag, és alacsony a nátriumtartalma (hacsak pörkölés közben nem adnak hozzá sót). • Az áfonya, más bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan, sok C-vitamint és valamennyi béta-karotint is tartalmaz. Mindkettő fontos antioxidáns.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 283 kcal (1180 kJ), fehérje 10 g, zsír 12 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 38 g, (ebből cukor 34 g), rost 2 g, B12-vitamin, kalcium, A-, B1-, B2-, C-vitamin, folsav, niacin, réz, vas, kálium, szelén, cink


Madártej pisztáciás tojáshabbal

Madártej pisztáciás tojáshabbal

A hagyományos madártejnek ebben a változatában a könnyű tojáshabba apróra tört pisztáciát forgatunk, majd megfőzzük. Vaníliás tejsodóval tálaljuk, és rálocsolunk egy kevés áfonyaöntetet.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Madártej pisztáciás tojáshabbal recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. augusztus 12.
Szerintem az étkezési keményítő jó dolog,minden krémet,és mártást, levest vele készítek,és mindenki csak dícsér érte!Nálam a liszt ebben az esetben már a múlté!
elvis - 2013. augusztus 10.
hú, hát keményítő helyett inkább rendesen kellene csinálni... elegendő tojással megfőzni az angolkrémet, úgy az igazi!
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. június 04.
Hát ez isteni!Biztosan elfogom készíteni,és már gyarapszik a madártej recept a füztemben.Köszönöm.