Meleg málnás-vaníliás gyümölcsrizs

Meleg málnás-vaníliás gyümölcsrizs

Ennek az édes, krémes állagú gyümölcsrizsnek az elfogyasztásával értékes tápanyagokhoz juttatjuk szervezetünket. A friss málna szép halvány rózsaszínűre festi a desszertet, egyúttal gondoskodik üdítően édes ízéről és illatáról is.

6 személyre

  • 1 l félzsíros tej
  • 1 citromhéjcsík
  • 6 evőkanál mandulapehely
  • 20 dkg friss málna
  • 1 rúd vanília kettéhasítva
  • 14 dkg rizs
  • 3 evőkanál porcukor vagy barna cukor
  • 6 evőkanál tejszín
  • vaníliarudak a díszítéshez (elhagyható)
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Öntsük a tejet egy vastag fenekű lábasba, és tegyük bele a rúd vaníliát. Állandó keverés mellett szórjuk bele a rizst. Közepes hőfokon állandóan keverve forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot, hogy a keverék csendesen főjön tovább.

Tegyük bele a citromhéjat és a cukrot. Gyakori kevergetés mellett főzzük 15-18 percig. Akkor van kész, amikor a rizs már megpuhult, a leve pedig sűrű, krémes állagú.

Közben dobjuk a mandulát egy kis teflonserpenyőbe, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett enyhén pirítsuk meg.

Amikor a rizs megfőtt, távolítsuk el belőle a vaníliát és a citromhéjat. Keverjük hozzá a málna felét, ettől a tejberizs szép rózsaszínűre színeződik. Vegyük le a tűzhelyről, és lefedve hagyjuk puhulni még néhány percig.

Tegyük 6 előmelegített tálkába, és csorgassunk mindegyik adagra 1-1 evőkanálnyi tejszínt. Szórjuk a tetejére a mandulát, és tegyük rá a megmaradt gyümölcsszemeket. Díszítsük tetszés szerint vaníliarudakkal, és tálaljuk azonnal, mivel állás közben besűrűsödik.