Minipizzák puttanesca feltéttel recept

Minipizzák puttanesca feltéttel
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
1117

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Lehetetlen ellenállni ezeknek az odahaza is nagyon könnyen elkészíthető pizzácskáknak, amelyekre ínycsiklandó paradicsomos-csilipaprikás-olívás-kapribogyós-articsókás feltét kerül. Szórjunk rá morzsolt gorgonzola sajtot, amitől e minipizzák különösen finomak lesznek. Vegyes zöldsalátával tálalva kiváló ebéd vagy gyors harapnivaló.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Az oregánós pizzatésztához:

  • 2.5 dl langyos víz
  • 1 tasak instant száraz élesztő
  • 1 kiskanál szárított oregánó (szurokfű)
  • 45 dkg fehér kenyérliszt

A puttanesca feltéthez:

  • 1 db friss, piros csilipaprika, kicsumázva és apróra vágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 50 dkg érett paradicsom kockára vágva
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 1 fej lilahagyma apróra vágva
  • 5 dkg fekete és zöld olajbogyó kimagozva és durvára vágva
  • 40 dkg konzerv articsóka lecsurgatva, négyfelé vágva
  • 10 dkg gorgonzola sajt összemorzsolva
  • só, bors

Elkészítés

Először elkészítjük a pizzatésztát. A lisztet 1 kiskanál sóval egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük az oregánót és az élesztőt. A közepébe mélyedést csinálunk, és beleöntjük a vizet. Fokozatosan dolgozzuk össze a masszát a vízzel, hogy lágy tésztát kapjunk. Ha túl száraz, hozzáadunk egy kis vizet. Ha a tészta a kezünkhöz tapad, még egy kis lisztet keverünk hozzá.

A tésztát vékonyan belisztezett gyúródeszkán addig dagasztjuk, amíg sima és rugalmas lesz (kb. 10 perc). Ezután visszatesszük a tálba, konyharuhával vagy frissentartó fóliával lefedjük, és meleg helyen 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük.

Közben elkészítjük a feltétet. Egy közepes méretű, vastag fenekű lábasban felforrósítjuk az olajat, azután beletesszük a kétféle hagymát, és alacsony hőfokon, időnként megkavarva, kb. 10 perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a csilipaprikát, majd az egészet alaposan összekeverjük. Közepes hőfokon kb. 25 perc alatt besűrítjük úgy, hogy közben időnként megkeverjük.

A lábast levesszük a tűzhelyről. Hozzáadjuk a zöldségkeverékhez a kapri- és az olajbogyót, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amíg elkészítjük a pizzalapokat, addig hűlni hagyjuk.

A megkelt pizzatésztát a belisztezett gyúródeszkára tesszük, megütögetjük, könnyedén átgyúrjuk, és 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből cipót gömbölyítünk, majd ezeket 12-13 cm átmérőjű körré nyújtjuk ki. Két vékonyan kizsírozott tepsibe tesszük a kis pizzákat, helyet hagyva közöttük.

A paradicsomos feltétet elosztjuk a pizzák között. A széleken egy kb. fél cm-es sávot szabadon hagyunk. Ezután rátesszük a pizzákra a negyedelt articsókákat, majd a gorgonzolát. Meleg helyen 15 percig kelesztjük.

A sütőt 230 °C-ra (gázsütőnél 7-es fokozat) előmelegítjük. Addig sütjük a pizzákat, amíg a szélük aranybarnára pirul, és a sajt megolvad rajtuk (15 perc). Forrón tálaljuk.

Tipp:

Ha a pizzát előételként kívánjuk felszolgálni, a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és ezekből 10 cm átmérőjű köröket nyújtunk ki. A minipizzák hidegen is nagyon ízletesek, így piknikezéshez vagy uzsonnára is kiválóak. A fehér liszt 5 dkg-ját ugyanennyi rozs- vagy magas sikértartalmú liszttel helyettesítjük. Padlizsános tepsis pizzához a megkelt pizzatésztát belenyomkodjuk egy 22×30 cm-es tepsibe, majd megkenjük a csilipaprikás paradicsomszósszal. Az articsóka helyett egy nagy padlizsánt 1 cm-es kockákra vágunk, beleforgatjuk 1 evőkanál extra szűz olívaolajba, és 1 evőkanál apróra vágott, friss kakukkfűvel vagy majoránnával, valamint ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Rászórjuk a paradicsomszószra, majd a tetejére 10 dkg kockára vágott mozzarella sajtot teszünk. 15 percig kelesztjük, majd 20-25 percig sütjük, ill. amíg a tészta szélei aranybarna színt kapnak, és a sajt megolvad a tetején. Végül 2 percig hűlni hagyjuk, majd 6 kockára vagy 12 szeletre vágjuk, és friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

Miért egészséges?

• Az olajbogyó zsírtartalma más zöldségekhez és gyümölcsökhöz viszonyítva elég magas. Azonban főként telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek egészségesebbek, mint a telített zsírsavak. Az articsóka frukto-oligoszacharidokat, emészthetetlen szénhidrátokat tartalmaz, amelyek elősegítik a hasznos bélbaktériumok szaporodását.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 minipizza), energia 388 kcal (1618 kJ), fehérje 14 g, zsír 9,5 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 66 g, (ebből cukor 6 g), rost 5 g, szelén, B1-vitamin, kalcium, réz, A-, B6-, C-, E-vitamin, folsav, niacin, vas, kálium, cink


Minipizzák puttanesca feltéttel recepthez kapcsolódó receptek

Minipizzák puttanesca feltéttel

Minipizzák puttanesca feltéttel

Lehetetlen ellenállni ezeknek az odahaza is nagyon könnyen elkészíthető pizzácskáknak, amelyekre ínycsiklandó paradicsomos-csilipaprikás-olívás-kapribogyós-articsókás feltét kerül. Szórjunk rá morzsolt gorgonzola sajtot, amitől e minipizzák…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Minipizzák puttanesca feltéttel recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. március 17.
Nagyon tetszik,és hajlok az elkészítéséhez!Köszönöm.