Őszibarackos-szedres pizza réteslapból recept

Őszibarackos-szedres pizza réteslapból
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1477

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az egyszerű, mutatós gyümölcstortácskák alapja ropogós rétestésztából készül, erre tesszük a zamatos, friss gyümölcsöket. A réteslap nagyon kevés zsírt tartalmaz, ennek nagy részét is mi adjuk hozzá, amikor a lapokat egy kevés vajjal megkenjük.

4 személyre

  • 10 db kb. 30x20 cm méretű réteslap, ha mélyhűtött, kiolvasztva
  • 3 dkg vaj
  • 2 kávéskanál őrölt mandula vagy mogyoró
  • 4 db őszibarack egyenként 12 dkg
  • 15 dkg szeder
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • joghurt a tálaláshoz

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (gáznál 6-os fokozat).

Tegyünk egy réteslapot a munkafelületre, és kenjük be nagyon vékonyan a megolvasztott vajjal. Tegyünk rá egy újabb lapot, és kenjük be azt is vajjal. Ezután tegyünk rá még 3 réteget, mindegyik lapra kenjünk vajat, majd végül kenjük meg a tetejét is. Egy kb. 13 cm átmérőjű csészealj segítségével vágjunk ki 2 kör alakú lapot a rétegesen lerakott tésztából. Tegyük át egy tepsibe. Ismételjük meg az eljárást a maradék rétestésztával és vajjal, hogy összesen 4 kör alakú tésztaalapot kapjunk.

Szórjunk a tésztaalapokra 3 kávéskanálnyi őrölt mandulát vagy mogyorót, és tegyük őket félre.

Vágjuk félbe a barackot, és távolítsuk el a magját. Szeleteljük fel vékonyan. Tegyük a szeleteket a tésztaalapra, és úgy rendezzük el rajta, hogy a lap peremén egy vékony sáv üresen maradjon. Osszuk el a szedret a pizzák között. Szórjunk mindegyik pizzára 1d kávéskanál cukrot.

Süssük a tésztát aranybarnára, közben a barack megpuhul, és enyhén karamellizálódik. Tegyük a pizzákat 4 tányérra, és tálaljuk azonnal, ha tetszik, joghurttal. A pizzák akkor a legjobbak, ha a sütőből kivéve 15 percen belül tálaljuk őket, mivel később a tészta elveszti ropogósságát.

Tipp:

• Szeder helyett használjunk málnát, őszibarack helyett pedig nektarint. Körtés pizzához helyettesítsük az őszibarackot és a szedret 2 szem körtével. A meghámozott körteszeleteket forgassuk őrölt korianderbe. A pizza még gyorsabban elkészül, ha alkoholban eltett hámozott, szeletelt gyümölcsöt használunk. Különösen finom konyakban eltett és jól lecsepegtetett őszibarackkal, friss szederrel vagy málnával díszítve. Hagyományosabb gyümölcskosárkához vágjunk ki a réteslapból 11 cm átmérőjű körlapokat, és nyomkodjuk teflonbevonatú formákba. Süssük meg a fentiek szerint, de ügyeljünk rá, hogy a széleken ne égjen meg a tészta. A vaníliás cukor még finomabb ízt kölcsönöz a desszertnek. Házilag is elkészíthetjük: egy zacskó porcukor belsejében legalább egy hétig tároljunk egy felhasított vaníliarudat. Az őszibarackszeleteket tetszés szerint őrölt fahéjban is megforgathatjuk, ekkor a cukormáz készítéséhez használjunk sima porcukrot. Friss bogyós gyümölcs helyett használhatunk jól lecsepegtetett, apróra vágott tartósított gyömbért is – tegyünk 2-3 kávéskanálnyit mindegyik pizzácskára.

Miért egészséges?

• Annak ellenére, hogy a réteslapokat bekenjük vajjal, a recepthez szükséges vaj mennyisége elhanyagolható a gyümölcspitékhez általában felhasznált mennyiséghez képest. Az őszibarack gazdag szénhidrátokban, és gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt. A friss őszibaracknak az energiatartalma is alacsony. A szederben sok C- és E-vitamin található, továbbá gazdag bioflavonoidokban, amelyek a C-vitaminnal együtt antioxidáns hatást fejtenek ki, és erősítik az immunrendszert.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 200 kcal, fehérje 3 g, zsír 9 g (ebből, telített 3 g), szénhidrát 27 g (ebből cukor 18 g), rost 3 g, C-, E-vitamin


Őszibarackos-szedres pizza réteslapból

Őszibarackos-szedres pizza réteslapból

Az egyszerű, mutatós gyümölcstortácskák alapja ropogós rétestésztából készül, erre tesszük a zamatos, friss gyümölcsöket. A réteslap nagyon kevés…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés