Panettone recept

Panettone
4.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
5762

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ennek az olasz specialitásnak a tésztája folyósabb, mint amit általában a kalácsoknál megszoktunk, ezért nagyon könnyű és finom sütemény. Muffinsütőben mini panettonékat is készíthetünk.

4 személyre

  • 40 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 10 dkg mazsola
  • 15 dkg vaj + egy kevés a sütőformához és a bekenéshez
  • 0.5 kiskanál só
  • 12.5 dkg porcukor
  • 5 dkg hántolt mandula
  • 12.5 dkg sárgabaracklekvár
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg kandírozott cseresznye
  • 2 evőkanál rum
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál citromlé
  • 5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj
  • 2 db tojássárgája

Elkészítés

A mazsolát kb. 20 percre a rumba áztatjuk. A vajat megolvasztjuk és hűlni hagyjuk.

A tésztához a lisztet a sóval keverőtálba szitáljuk, és a vajat a kupac peremére öntjük. A tejet meglangyosítjuk, az élesztővel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojásokkal és a tojások sárgájával jól elkeverjük, és a liszthez adjuk. Kézi mixer dagasztókarjával 5 perc alatt az egészet alaposan összegyúrjuk.

A kandírozott cseresznyét apró darabokra vágjuk. A mandulát, a cukrozott narancs- és citromhéjat felaprítjuk, és a mazsolával együtt a tésztához keverjük. A tésztát konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 40 percig kelesztjük.

A kapcsos sütőformát vastagon kivajazzuk. Kétrétegű sütőpapírból egy 30–35 centis csíkot hajtogatunk, és tűzőgéppel összetűzve tortakarimát készítünk. A karimát belülről a sütőforma pereméhez nyomjuk, hogy az oldalát megmagasítsuk.

A tésztát fakanállal, erőteljes mozdulatokkal tovább verjük, majd letakarva még 10 percig kelesztjük. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük. A masszát a formába töltjük, és letakarva addig pihentetjük, amíg éppen eléri a sütőpapír peremét.

A kalácsot az alsó fokra csúsztatott sütőrácson 60–70 perc alatt aranybarnára sütjük, közben kétszer-háromszor megkenjük vajjal. Ha a teteje túl gyorsan pirul, a sütés félidejében sütőpapírral letakarjuk. A sütés végén elvégezzük a tűpróbát.

Kivesszük a sütőből, és 5 percig a formában hagyjuk hűlni. Kikapcsoljuk a formából, és süteményesrácson kihűtjük. A sütőpapírt csak röviddel a tálalás előtt húzzuk le róla. A baracklekvárt szűrőn átpasszírozzuk, és megkenjük a kalácsot, majd bevonjuk a citromlével elkevert porcukros mázzal.


Panettone recepthez kapcsolódó receptek

Panettone

Panettone

Ennek az olasz specialitásnak a tésztája folyósabb, mint amit általában a kalácsoknál megszoktunk, ezért nagyon könnyű és finom sütemény. Muffinsütőben mini panettonékat is készíthetünk.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Panettone recepthez

juhikutya - 2010. január 01.
Ezt én is szeretem,fincsi.