Penne rigati szezámolajos- narancsos öntettel recept

Penne rigati szezámolajos- narancsos öntettel

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1432

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a friss ízekben gazdag saláta remek köret grillcsirke vagy hal mellé. A szezámolajos-narancsos öntet kellemes változatosságot jelent a hagyományos, olajjal leöntött, parmezánnal megszórt tésztákhoz képest.

4 személyre

  • 6 szál újhagyma vékony csíkokra vágva
  • 2 db nagy narancs
  • 5 dkg babcsíra
  • 20 dkg penne rigati (barázdált tolltészta)
  • 2 evőkanál szezámmag megpirítva

Az öntethez

  • só és fekete bors
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 evőkanál friss gyömbér finomra reszelve
  • 1 evőkanál pirított szezámolaj
  • 1 db narancs leve és reszelt héja
  • 2 evőkanál világos szójaszósz

Elkészítés

A tésztát lobogó vízben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint haraphatóra („al dente”) főzzük.

Miközben a tészta fő, meghámozzuk a narancsokat, és a héj alatti fehér réteget is eltávolítjuk. Egy tál fölött dolgozva, hogy a levét felfoghassuk, kibontjuk a narancs húsát a hártyából. Félretesszük a gerezdeket és külön a tálban összegyűlt levet is.

Az újhagymacsíkokat egy tál hideg vízbe rakjuk, és állni hagyjuk, hogy összepöndörödjenek.

Elkészítjük az öntetet: a tálban felfogott narancsléhez adjuk a narancs héját. Beleöntjük a szezámolajat, a szójaszószt, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a frissen reszelt gyömbért. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és habverővel összekeverjük.

Lecsepegtetjük a tésztát, jól összeforgatjuk az öntettel, majd lefedjük.

Tálalás előtt alaposan lecsöpögtetjük az újhagymát, egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a narancsgerezdekkel, a babcsírával és a pirított szezámmagokkal együtt a salátához adjuk. Óvatosan összeforgatjuk a hozzávalókat, és a félretett újhagymával megszórva azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Penne helyett készítsük el a salátát hajdinalisztből gyúrt japán soba metélttel, amelyet 5-7 perc alatt kifőzünk. Az öntethez használjunk napraforgóolajat a szezámolaj helyett, és hagyjuk el a szezámmagot. A gyömbér helyett tegyünk bele 1 evőkanálnyi piros thai currykrémet. Adhatunk hozzá 2 evőkanálnyi apróra vágott korianderzöldet is. Növelhetjük a saláta zöldségtartalmát, ha hozzáadjuk egy édeskömény gumó felét, amelyet vékony csíkokra vágunk, a gumóról levágott zöldet pedig díszítésre használhatjuk.

Miért egészséges?

• A narancs jó C-vitamin-forrás, 1 gyümölcs az ajánlott napi bevitelnek több mint a felét tartalmazza. Egy nemrég megjelent tanulmány kapcsolatot mutatott ki az idős emberek rendszeres C-vitamin fogyasztása és szellemi képességeik megőrzése között. Azoknál, akik rendszeresen C-vitaminban gazdag ételeket ettek, csökkent a stroke előfordulásának kockázata is. A narancs, a többi citrusféléhez hasonlóan, kumarint tartalmaz. Ez a vérhígító hatású vegyület csökkenti a stroke és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 280 kcal (1176 kJ), fehérje 9 g, zsír 8 g (ebből telített 1 g), szénhidrát 45 g, (ebből cukor 8 g), rost 4 g, C-vitamin, réz, B1-vit., folsav, niacin, kálium, szelén


Penne rigati szezámolajos- narancsos öntettel recepthez kapcsolódó receptek

Penne rigati szezámolajos- narancsos öntettel

Penne rigati szezámolajos- narancsos öntettel

Ez a friss ízekben gazdag saláta remek köret grillcsirke vagy hal mellé. A szezámolajos-narancsos öntet kellemes változatosságot jelent a hagyományos, olajjal leöntött, parmezánnal megszórt tésztákhoz képest.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés