Pizza Margherita recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
Amilyen egyszerű étel, olyan előkelő nevet visel a jól ismert pizza, amely bazsalikomot, mozarellát és paradicsomot tartalmaz: I. Umberto király felesége, Margit királyné egyik kedvence volt, így róla nevezték el.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 15 dkg liszt, egy kevés a formázáshoz
- 3 evőkanál olívaolaj, egy kevés a tepsihez
- 0.5 kiskanál só
- 1 kiskanál száraz élesztő
A feltéthez:
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 0.5 csomó bazsalikom
- 12 dkg mozzarella
- 50 dkg érett zamatos paradicsom
- 1 evőkanál reszelt parmezán
- 4 evőkanál száraz vörösbor
- só, fekete bors
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük az élesztőt és a sót. Ráöntünk 2 evőkanálnyi olajat és 0,5 dl langyos vizet. Kézi mixer dagasztókarjával az egészet ragacsos masszává gyúrjuk, szükség esetén hozzáadunk még egy kis vizet.
A munkalapot belisztezzük. Ráborítjuk a tésztát, és ököllel kb. 10 percig erőteljesen nyomkodjuk és ütögetjük, amíg ruganyos tésztát nem kapunk, amely már nem ragad.
Cipót formálunk belőle, visszatesszük a tálba, letakarjuk, és meleg helyen kb. 1,5 óra hosszat kelni hagyjuk, amíg a térfogata a kétszeresére nő.
Közben a paradicsomot leforrázzuk, és lehúzzuk a héját. Félbevágjuk, a kocsányát kivágjuk, és a húsát felkockázzuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
Egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, és üvegesre pároljuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot és a bort, és időnként megkavarva, kb. 5 perc alatt besűrítjük. Sózzuk, borsozzuk, majd levesszük a lángról és kihűtjük.
A mozzarellát lecsepegtetjük és kockákra vágjuk. Leszedjük a bazsalikomleveleket a szárakról, ha szükséges, leöblítjük, és törlőpapírral szárazra itatjuk, azután csíkokra vágjuk. A sütőt 250 °C-ra (légkeveréses sütő 230 °C, gázsütő 6-os fokozat) előmelegítjük.
A munkalapot belisztezzük, a tésztából körlapot nyújtunk. Egy tepsit vagy egy nagy pizzasütő-formát beolajozunk, és beletesszük a tésztát.
3 percig sütjük az előmelegített sütőben, majd kivesszük. Először a kockára vágott paradicsomot, majd a mozzarellát is a pizzára tesszük. Rászórjuk a bazsalikomot, a sajtot, sózzuk, borsozzuk, és rácsurgatunk 1 evőkanál olívaolajat. 10–15 percig sütjük, mialatt a sajt megolvad, és a tészta széle aranysárgára pirul.
Tipp:
A bazsalikomleveleket egészben is a pizzára tehetjük, 3-4 perccel a sütés vége előtt. Ha ugyanis egy ideig így együtt sül a tésztával, a fűszer aromája még erőteljesebben érvényesül.