Retro szalagos fánk recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
Éppen belefért még egy sütésnyi hagyományos farsangi fánk az idei évadba, ami az őszi eltevésű csipkelekvárral megbolondítva ismét ifjú koromat idézte.
A recept hozzávalói ( személyre)
Hozzávalók 20 darab fánkhoz:
- 3.5 dl tej
- 4 dkg friss élesztő
- 3 ek porcukor
- 50 dkg fehér liszt
- 1 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 ek rum
- 1 mokkáskanál só
A sütéshez:
- 8 dl étolaj
A tálaláshoz:
- vaníliás porcukor
- csipkelekvár
Elkészítés
A langyos tejbe 1 evőkanál porcukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel megszórjuk és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, a közepébe ütjük az egész tojásokat és a tojássárgájákat, beletesszük a maradék porcukrot, sót és a felfutott élesztős tejet. Laza mozdulatokkal összeállítjuk, közben apránként hozzáadjuk az enyhén felmelegített vajat és a rumot. Simára gyúrjuk, letakarjuk, félóra alatt duplájára kelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Határozott mozdulattal kiszaggatjuk úgy, hogy a forma ne nyomja össze a korongok oldalát. Ha élesen vágjuk el, a fánk szép magasra feljön sütés közben, ettől is szép szalagos lesz. Letakarjuk, 20 percig pihentetjük.
Magas, széles, fedeles sütőedényben felforrósítjuk az olajat. A korongokat kézben fogjuk, hüvelykujjainkat beletéve mélyedést alakítunk ki a fánkok tetején, majd ezzel lefelé, ötösével a forró olajba helyezzük. Ha rögtön megbarnul, túl forró az olaj, ilyenkor kevés hideg olajat öntünk hozzá. Előtte érdemes 1 csipet nyers tésztával ellenőrizni. A fánkokat lefedjük, kb. 50 mp alatt aranysárgára sütjük. Megfordítjuk, és fedő nélkül alig 1 perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük. A sütést mindaddig ugyanígy folytatjuk, amíg tart a nyers tészta. A szalag kialakulását a sok olaj is befolyásolja, mert ha ’nehéz’ a tésztánk és leül a lábas aljára, akkor bő olaj esetén a megfordításkor már nem lesz szalagos. A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt tálba sorakoztatjuk. Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük és házi csipkelekvárral kíséretében frissiben tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta