Ribizlis lencsesaláta recept

Ribizlis lencsesaláta

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

25 perc

Megnézték:
866

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az ízletes, ropogós Puy-lencse a főzés során is megőrzi az alakját, ezért kiválóan alkalmas saláták készítéséhez. Ebben a könnyű, nyári fogásban édes őszibarackszeletekkel és fanyar piros ribiszkével társítjuk. Kiváló köret grillcsirkéhez vagy roston sült halakhoz.

4 személyre

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • só és fekete bors
  • 1 db babérlevél
  • 1 kiskanál méz
  • 20 dkg vegyes salátalevél pl. borsmustár (rukola), batávia vagy bébispenót
  • 15 dkg piros ribiszke
  • 20 dkg Puy-lencse
  • 1 db narancs- vagy citromhéjcsík
  • 1 evőkanál málnaecet
  • 2 kiskanál mogyoróolaj
  • 3 db őszibarack érett, kemény húsú, félbevágva, kimagozva és vastagon felszeletelve

Elkészítés

A lencsét egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a narancs- vagy citromhéjcsíkot meg a babérlevelet, és bőséges mennyiségű hideg vizet öntünk rá. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőfokot, és alacsony hőfokon addig főzzük, amíg kívülről megpuhul, de belül még ropogós marad (15-20 perc). Leszűrjük és jól lecsepegtetjük, a citrom- vagy a narancshéjat és a babérlevelet kidobjuk, azután a lencsét egy nagy tálba borítjuk.

A málnaecetet, a ribiszkét és a mézet 3 evőkanál vízzel együtt egy kis lábasba tesszük. Felforraljuk, majd néhány másodpercnyi forrás után levesszük a tűzhelyről. Szűrőkanállal kiszedjük a ribiszkét a vízből, és a lencséhez adjuk.

A napraforgó- és a mogyoróolajat a lábasban maradt léhez adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az öntetet a ribiszkés-lencsés keverékre locsoljuk.

Az őszibarackgerezdeket óvatosan összeforgatjuk a salátával, ügyelve, nehogy összetörjük a gyümölcsszeleteket és a ribiszkét.

A salátaleveleket egy lapos tál szélén körben elrendezzük. A gyümölcsös lencsesalátát a tál közepére halmozzuk. Langyosan tálaljuk.

Tipp:

• A ribiszke helyett áfonyával, az őszibarack helyett nektarinnal is elkészíthetjük. Fokhagymás-zöldlencsés salátához 20 dkg zöld színű lencsére öntünk bőséges mennyiségű hideg vizet, és 20-30 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és egy tálba borítjuk. Ha kihűlt, hozzáadunk 1kicsumázott, kockára vágott narancssárga húsú paprikát, 1 feldarabolt cukkinit, 4 felkockázott paradicsomot és 2 felkarikázott zellerszárat. Az öntethez összekeverünk 2 összezúzott fokhagymagerezdet 1 kiskanál aszalt paradicsom-krémmel, 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal, 2 kiskanál sherryecettel és egy kevés sóval meg borssal. Összeforgatjuk a zöldséges lencsével, és tálaljuk.

Miért egészséges?

• Más hüvelyesekhez hasonlóan a lencse is nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostot. Ezenkívül megfelelő mennyiségű B1-vitamint és niacint is találunk benne; mindkettő fontos szerepet játszik a szénhidrátok energiává alakításában. Bár a piros ribiszkéből általában lekvárt és zselét készítenek, vagy nyersen fogyasztják, sós ételekhez is felhasználhatjuk. Hasznos C-vitamin-forrás, bár C-vitamin-tartalma elenyésző a fekete ribiszkééhez képest: annak mindössze egyötöde.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 252 kcal (1051 kJ), fehérje 15 g, zsír 7 g (ebből telített 1 g), szénhidrát 35 g, (ebből cukor 11 g), rost 8 g, A-, C-vitamin, réz, szelén, folsav, vas, kálium, cink, B1-, B2-, B6-, E-vit., niacin, kalcium


Ribizlis lencsesaláta

Ribizlis lencsesaláta

Az ízletes, ropogós Puy-lencse a főzés során is megőrzi az alakját, ezért kiválóan alkalmas saláták készítéséhez. Ebben a könnyű, nyári fogásban…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés