Rizskoch borsodóval recept

Rizskoch borsodóval

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
891

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A borsodó helyett, ízlés szerint tálalhatjuk egy finom gyümölcslekvárral, vagy éppen málnaszörppel nyakon öntve.

4 személyre

  • Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:
  • 25 dkg rizs
  • 1 lietr tej
  • 1 dl tejszín
  • 5 db tojás (közepes)
  • 10 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja

Borsodó hozzávalói:

  • 4 dl édes fehérbor
  • 2 dl víz
  • 0.5 db citrom leve és reszelt héja
  • 4 db tojás (közepes)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor

Elkészítés

A rizst tegyük egy szűrőbe, majd folyó víz alatt mossuk meg. Ezután csepegtessük le, majd tegyük bele egy nagyobb jénaiba (v. lábosba).

Öntsük fel a tejjel és a tejszínnel, majd adjunk hozzá egy nagyobb diónyi margarint, és egy csomag vaníliás cukrot. Ezután melegítsük forráspontig, majd fedjük le a jénai (v. lábos) tetejét, és tegyük be közepes hőmérsékletű sütőbe. (ameddig felforr, többször keverjük alaposan össze)

A közepes hőmérsékletű sütőben addig főzzük (kb. 30 perc) még a rizs a folyadékot teljesen magába szívja, és megpuhul. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk még legalább egy negyed órát lefedve.

A tojásokat válasszuk ketté, majd a sárgájához adjuk hozzá a maradék vaníliás cukrot, 10 dkg porcukrot, és a pudingport, majd keverjük simára.

A tojásfehérjét egy csipet sóval, és a maradék 5 dkg cukorral, verjük kemény habbá.

A puhára főtt rizst öntsük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a maradék margarint, a simára kevert cukros-tojássárgát, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, majd egy fakanállal óvatosan keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabot, és szintén óvatosan keverjük össze. (én ketté osztva adtam hozzá a habot)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele az összekevert rizst. (néhányszor ütögessük a tepsit az asztallapjához, hogy a rizs egyenletesen elterüljön a tepsiben)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt szép pirosra. Ezután vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk kihűlni.

A bort öntsük bele egy edénybe, majd adjuk hozzá a citrom levét és a reszelt héját. Ezután melegítsük forráspontig.

A tojások sárgáját keverjük simára 10 dkg porcukorra, a vaníliás cukorral, és a vaníliás pudingporral, végül pedig keverjük hozzá a vizet. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forrásban lévő borhoz, majd a hőfokot mérsékelve, állandó keverés mellett főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.

A tojások fehérjét a maradék cukorral verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a még forró mártáshoz. Ezután tálalásig tartsuk melegen.

Tálalás előtt a rizskochot ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd a borsodóval kínáljuk.


Rizskoch borsodóval recepthez kapcsolódó receptek

Rizskoch borsodóval

Rizskoch borsodóval

A borsodó helyett, ízlés szerint tálalhatjuk egy finom gyümölcslekvárral, vagy éppen málnaszörppel nyakon öntve.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés