Rózsafánk recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 100 perc
Megnézték: |
A szalagos, kelt fánkot sok családban már lassan kiszorítja a könnyű csörögefánk, melynek tésztájából mutatós rózsafánkot is készíthetünk. Igaz, kicsit munkaigényesebb, de a látvány kárpótol...
- Hozzávalók 25 db rózsafánkhoz:
- 40 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 4 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojássárgája
- 2 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 evőkanál jófajta rum
- 8 dl étolaj a sütéshez
A rózsafánk ragasztásához:
- 0.5 db felvert tojásfehérje
Tetejére:
- 6 evőkanál vaníliás porcukor
- dzsem
Elkészítés
A hozzávalókat készítés előtt 1 órán át szobahőmérsékleten tároljuk. Készítésnél a lisztet a sütőporral mélyebb tálba szitáljuk, gyorsan elmorzsoljuk a vajjal. A tojássárgájákat elkeverjük a sóval, cukorral, tejföllel. A többihez adjuk, és előbb a tálban, majd alaposan lisztezett felületen sima tésztát gyúrunk. Sietősen dolgozunk, hogy a kezünk ne melegítse fel a vajat.
Két cipóra osztjuk, letakarjuk, a hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük. Nagyon vékonyra nyújtjuk, három különböző méretű pogácsa szaggatóval 3x25 körlapot kiszúrunk a tésztából. A legkisebbek kivételével megkenjük tojásfehérjével.
Csökkenő nagyságban egymásra helyezzük a körlapokat, ujjunkkal vagy vastag végű fakanállal a közepénél összenyomjuk. Szélét ollóval több helyen átvágjuk, forró olajba tesszük, mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Szalvétán lecsepegtetjük, vaníliás porcukorral alaposan meghintjük, házi bodzás dzsemmel vagy tetszés szerinti lekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte Nyersné Vajda Márta
Rózsafánk recepthez kapcsolódó receptek
Rózsafánk
Hozzászólások a(z) Rózsafánk recepthez









