Sonkás croissant recept

Sonkás croissant
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
rena4

Nehézség:

Elkészítési idő:

150 perc

Megnézték:
1886

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a sonkás croissant valódi meglepetés péksütemény, mert a belsejében sonkacsíkok lapulnak!

5 személyre

  • 70 dkg liszt
  • 140 g kefir
  • 2 db tojás
  • 2 dl víz vagy tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 ek cukor
  • 1 tk só
  • 25 dkg vaj (csak 20 dkg-t teszek bele, úgy is tökéletes)
  • 12 szelet sonka

Elkészítés

Ügyeljünk arra, hogy minden hozzávaló hideg legyen. A vaj kivételével az összes anyagból rugalmas tésztát gyúrunk. Hideg helyen másfél órát kelesztjük.

Utána lisztezett felületen átgyúrjuk, nyolc részre osztjuk. Egyenként lapokat nyújtunk belőle, a kör nagyjából 20 cm átmérőjű - nekem. A hideg vajat 7 képzeletbeli részre osztjuk és a reszelő durva oldalán ráreszelünk egy adagot a kinyújtott lapra. Ezután újabb tészta következik, természetesen nyújtva, erre megint vaj és így tovább, míg el nem fogy. A tetején tészta legyen.

A tésztát a deszka közepére helyezzük és jó nagy körré nyújtjuk, a vastagsága kb. 1 cm alatt legyen. Elnegyedeljük, a negyedeket még három felé vágjuk. A cikkekre sonkát fektetünk úgy, hogy a tésztáról ne lógjon le. Ha van, lehet sajtot is tenni rá. Úgy tekercseljük fel, hogy a háromszög talpán egy függőleges 2 cm hosszú bevágást ejtünk és a sarkokat kissé kifelé fordítva feltekerjük (Limara fázisfotói segítenek ebben). Két sütőlemezre szoktam 6-6 croissant-t tenni. Folpackkal beborítom és éjszakára a hűtőbe teszem.

Reggel forró sütőben kb. 12 perc alatt készre sütöm. Mehet azonnal a hűtőből a sütőbe, természetesen folpack nélkül.

Az alapreceptet Limara blogjában találtam. Eddig bármennyit is készítettem, mindig elfogyott az utolsó morzsáig. :) Ha másfélszeresét csinálom, akkor tízóraira és uzsonnára is jut belőle.


Sonkás croissant recepthez kapcsolódó receptek

Sonkás croissant

Sonkás croissant

Ez a sonkás croissant valódi meglepetés péksütemény, mert a belsejében sonkacsíkok lapulnak!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés