Tejberizs pirított mákkal, áfonyamártással

Tejberizs pirított mákkal, áfonyamártással

A tejberizs a gyerekek kedvence, de ezzel a borral készült áfonyamártással csakis felnőteknek ajánlanám.

2 személyre

  • 10 dkg rizs
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 liter tej
  • csipet só
  • 1 evőkanál egész mák megpirítva

Áfonyamártáshoz:

  • 1 csomag aszalt vörös áfonya
  • 3 dl fehérbor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • ízlés szerint cukor
  • 0.5 fiola sherry brandy aroma
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • pici víz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A rizst tegyük egy szűrőbe és folyó víz alatt alaposan öblítsük át.

Egy edénybe öntsük bele a tejet, adjuk hozzá a csipet sót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és az alaposan lecsöpögtetett rizst.

Ezután forraljuk fel, majd vegyük takaréklángra és lefedve, szép lassan főzzük puhára a rizst. Főzés közben többször keverjük meg. (én lángelosztót is tettem az edény alá és így főztem kb. 30 percig, még a rizsszemek magukba szívták a folyadékot)

A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd takarék lángon, állandó keverés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki a serpenyőből nehogy megégjenek a mákszemek.

Végül az elkészült tejberizshez keverjük hozzá a megpörkölt mákszemeket.

Egy edénybe öntsük bele a bort, majd adjuk hozzá az aszalt vörös áfonyát, a vaníliaaromát, a sherry brandy aromát, és ízlés szerint cukrot. Ezután néha megkeverve főzzük 10-15 percig.

A keményítőt keverjük simára egy kevés vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az áfonyához. Kevergetve főzzük pár percig hogy kellően besűrűsödjön.

Tálaláskor a tejberizst merjük bele a poharakba, majd kanalazzuk a tetejére az áfonyamártást. Kínálhatjuk langyosra hűtve, de ízlés szerint akár hidegen is.