Vörös áfonyás, banános gyümölcsrizs

Vörös áfonyás, banános gyümölcsrizs

Akár édes rizottónak is nevezhetnénk ezt a krémes állagú, tápláló desszertet. Ahelyett, hogy bőségesen megcukroznánk, aszalt gyümölcsökkel – banánnal és vörös áfonyával – főzzük, amelyek természetes formában tartalmaznak cukrot.

4 személyre

  • 14 dkg rizs
  • 1 rúd vanília, kettéhasítva
  • 3 dkg világos színű nádcukor
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya
  • 5 dkg aszalt banán
  • 1 l félzsíros tej
  • bogyós gyümölcsökből vagy más gyümölcsökből készített sűrű öntet
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Öntsük a tejet egy vastag fenekű lábasba, és tegyük bele a rizst, a vaníliarudat, a cukrot, az aszalt vörös áfonyát és a banánt. Jól keverjük össze. Mérsékelt hőfokon, állandó keverés mellett forraljuk fel, majd állítsuk alacsonyra a hőfokot, hogy a keverék csendesen forrjon. Gyakran megkeverve főzzük puhára és krémes állagúra.

Vegyük ki a rizsből a vaníliát, és tálaljuk ki a kész gyümölcsrizst 4 nagy laposabb levesestányér közepére. Csurgassunk rá néhány kanál sűrű gyümölcsöntetet. A maradék öntetet külön tálban kínáljuk mellé.